Informace o organizaci výuky v době povodní od 23. 9. 2024

Vážení zákonní zástupci,

vzhledem ke krizové povodňové situaci, jsme byli nuceni na jeden týden výuku v ZŠ přerušit a přerušit také chod MŠ. Ve školce byl zaplavený pouze sklep. Což bylo odstraněno. Škola byla zaplavena vodou s nánosem bahna. S pomocí zaměstnanců školy a občanů Písečné a okolí, jsme přízemí školy i s tělocvičnou vyčistili. Zbývá už jen sklep, kde je ještě pořád asi 50 cm bahna. S pomocí hasičů, by se sklep měl vyčistit během příštího týdne. Během brzké doby se zrekonstruují podlahy v ŠD a v jídelně. Budova tedy bude z nejhoršího venku. Stále však nefunguje elektřina, voda a plyn. Tím pádem není možné, mít výuku v budově naší školy ani školky. Nejsme schopni zajistit, aby děti byly v teple (už teď je ve škole chladno z důvodu větrání), měly kam si zajít na záchod (není voda na splachování a není kanalizace – kam splašky splachovat), školní kuchyně nemůže připravit dětem jídlo. Bez vody nejsme schopni zajistit dětem i zaměstnancům základní hygienu, což je v této době obzvlášť důležité ve vztahu ke zdraví. Navíc škola, OÚ a náves je centrum dění. Neustále tu jezdí auta a těžká technika, což je pro děti také nebezpečné. Toto vše je původcem velkého hluku, což pro výuku a odpočinek dětí není dobré. Také pohyb venku by byl značně omezen. Z těchto důvodů by hygiena otevřít školu ani nepovolila. Distanční výuka nepřipadá v úvahu, protože řada rodin je bez proudu, bez signálu a někteří bez IT prostředků.

Tato krizová situace není otázkou několika týdnů, ale nejspíš měsíců.

Z naší i vaší strany musíme ze zákona umožnit dětem vzdělávat se.

Podařilo se nám však najít výborné řešení této situace. Ve spolupráci s obcí Supíkovice a ZŠ a MŠ Supíkovice zahájíme výuku již od pondělí 23.9.2024 v Základní škole Supíkovice. I výchovně vzdělávací činnost v MŠ se v pondělí rozjede naplno v prostorách MŠ v Supíkovicích. ZŠ v Supíkovicích nám poskytla prostory pro výuku dětí.

  • Začátek vyučování je v 7:30, žáci by měli být ve škole v 7:15 (pokud pojedou autobusem, tak hned po příjezdu autobusu). Pozor! Autobus bude odjíždět od OÚ v Písečné ne z rozcestí. Další zastávky dle plánu. Asistentka Tereza Sedlářová bude jezdit autobusem ráno. Může dohlédnout, aby děti nastoupily (ty co budou na zastávce) a po vystoupení je dovede do školy.
  • Konec vyučování – po 4. hodině v 11: 10, po 5. hodině v 12:05, po šesté hodině v 13:00. Hodiny jedou v kuse.
  • Kroužky pojedou v omezeném režimu – bude fungovat:
  • Aerobik – PO: 13:30 – 14:15
  • Klub deskových her – Út: 13:45 – 14.30
  • AJ pro nejmenší – Po: 12:30 – 13:45
  • Sportovní hry – St: 13:30 – 14:30 (v org. Škola v Supíkovicích)
  • INFOhrátky – St: 12:35 – – 13:20 (3.r.) 13:20 – 14:05 (4. a 5.r.)

Museli jsme u něčeho pozměnit čas a den.

Keramika v době krizového režimu fungovat nebude. Začne, až se vrátíme do Písečné.

  • Plavecký výcvik je ukončen. Bazén je uzavřen. Peníze rozpočítáme a buď přesuneme do kultury nebo vrátíme.
  • Pojedeme tedy podle rozvrhu, který platí po plavání. Ten dostanou žáci do ŽK a vyvěsíme ho, co nejdříve na web.
  • Pomůcky na VV a ostatní školní pomůcky a sešity převezeme v pátek.
  • Pokud mají děti něco ve skříňkách, můžete si to vyzvednout ve škole. Jsou tam provozní zaměstnanci od 8:00 – 14:30.
  • Pokud mají pytlíky s věcmi na TV někde ve třídě, převezeme je v pátek. Věci na TV ale asi mít děti ve škole nebudou, protože jsme jezdili plavat.
  • Pokud nemáte pytlík s věcmi na TV ve třídě, dítě si věci přinese v pondělí.
  • Vyučující se měnit nebudou. Vše zůstane tak, jak je.
  • Obědy budou mít děti zajištěny ve škole. V MŠ celodenní stravu. Přihlášky a odhlášky hlásit paní Koláčkové, tak jako vždy (odhlášky nejpozději ten den do 6:10). Další dotazy ohledně stravování u paní Koláčkové.
  • Platit obědy budete přímo ŠJ v Supíkovicích. Na platbě se domluvte s vedoucí školní jídelny v Supíkovicích paní Věrou Kolaříkovou na tel.čísle 601 386 600 nebo 584 432 067.
  • Kdo z žáků bude mít zájem, bude možnost mít svačinku každý den. Od 23. – 27.9. budou mít obědy i svačiny zdarma.
  • ŠD bude fungovat od 6:00 do 7:15 a od 11:10 – 17:00. Děti tam budou mít svoje paní vychovatelky.
  • MŠ bude fungovat od 6:00 – 16:00.
  • Speciální pedagožka Kamila Hořejšová bude fungovat normálně každé pondělí.
  • ZUŠ Javorník začne v ZŠ i v MŠ s výukou od 1.10.2024.
  • Taneční kroužek v MŠ bude probíhat.
  • Krizovou školní linku na autobus máte výše. Prozatím bude jezdit pouze ráno z Písečné do Supíkovic a odpoledne zpět. Nevím, jak dlouho bude trvat obnovení autobusové linky směrem od Mikulovic a směrem od Jeseníku. Zkuste se domluvit s rodiči ostatních dětí a v dopravě dětí do školy se střídat.

 

Nejlepší cestu do Supíkovic autem mají ti, kteří jsou nyní v Mikulovicích nebo ve Zlatých Horách po hranicích na Velké Kunětice a přes Kunětice do Supíkovic. Máte cestu bez omezení a nástrah a je jen asi o 1,5 km delší, než kdybyste jeli přes Široký Brod do školy v Písečné.

Myslím si, že v současné krizové situaci je doprava do Supíkovic přes Hradec či Velké Kunětice mnohem jednodušší a bezpečnější, než kdybyste jezdili do Písečné.

Ti, co bydlí v České Vsi či v Jeseníku to mají horší. Tady nevím, jak bych vám mohla pomoci. Nejlépe se domluvit a vzít vždy jedním autem více dětí. Pokud budu vědět o nějakém řešení, určitě dám vědět.

 

  • Pokud by cesta byla příští týden ještě neprůjezdná, dá se nepřítomnost dítěte řešit zatím domluvou s paní učitelkou třídní. Ta vám nachystá učivo a úkoly, které si dítě pod vašim dohledem doma udělá a osvojí si zadané učivo. Tak se to dá prozatím řešit také u těch rodičů, kteří z existenčních důvodů nemohou dítě do školy dopravit. Dá se to příští týden ještě možná ten další, ale pak už byste to měli nějak řešit. Jsem ale přesvědčena, že cesta v brzké době bude průjezdná, a to i pro autobusovou dopravu.
  • V případě, že je zajištěna prezenční výuka a je přítomna většina žáků, není možné mít výuku distanční.
  • Tyto informace posílám rodičům ZŠ mailem, dále jsou na webu školy a školky, jsou vyvěšeny na dveřích školy a jsou přístupné fyzicky na OÚ, jsou na faceboku školy. Rodiče MŠ tyto podrobné informace mají přístupny fyzicky v MŠ Supíkovice. O provozu MŠ v Supíkovicích byli informováni osobně dobrovolníkem z obce a krátkou SMSkou. Rodičům žáků ZŠ třídní učitelky pošlou krátkou SMS jako upozornění na info.

 

Prosba

 

Je možné, že vzhledem k situaci k některým informace nedorazí. Prosím, ptejte se známých, jestli vědí. Informujte ostatní, se kterými jste v kontaktu.

Pokud vy (rodiče) jste zaneprázdněni a je pro vás problém dopravit dítě do školy, zkuste požádat o pomoc prarodiče, členy rodiny, přátelé nebo známe.

 

My jsme pro kvalitní průběh vyučování v ZŠ či výchovně vzdělávací činnost v MŠ vašeho dítěte udělali, co jsme mohli. Máme obrovské štěstí, že nás pod svá křídla vzali Supíkovice, protože to nejspíš nebude otázka několika týdnů, ale spíš měsíců. Děti budou v teple, se svými učitelkami, budou mít plná bříška, vodu, elektřinu a pohodlí. Budou v bezpečí, a hlavně pryč od toho, co vidí kolem sebe.

Teď už záleží jen na vás.

 

Děkujeme za spolupráci.

 

kolektiv zaměstnanců ZŠ, MŠ a ŠJ Písečná

To top